Isla Incahuasi - © We Zien Wel

Liefste dagboek, We Zien Wel wat zout vandaag

Liefste dagboek, We Zien Wel wat zout vandaag

 

Fragmenten uit het dagboek van Camille tijdens onze tour van de zoutvlaktes in Uyuni – Bolivia

12/5

Dag 1 van onze tour op de salar: Na een spontane ladiesnight met een ietsje te veel rode wijn, deze ochtend vroeg uit de veren. Gelukkig konden we de lichte koppijn wegwerken met een deluxe havermout ontbijt. Om 8u palmden de jongens en meisjes elks hun eigen jeep in (na de ladiesnight hebben we de smaak te pakken) en om 10u zaten we al op ongeveer 4000m hoogte. Omdat het stijgen zo snel ging voelden we allemaal precies de randen van onze hersenpan en ook mijn maag was niet helemaal oke. Gek toch, die hoogte! De eerste landschappen die we te zien kregen waren wel al adembenemend. Na de eerste stijging daalden we terug een stukje en uiteindelijk bezochten we een stadje op 4850m. Daar voelden we ons eigenlijk wel oke, waarschijnlijk omdat het nu op een iets rustiger tempo ging. Nu zijn we in de hostel, lekker koud maar wel lekker gezellig. Soepje eten en wat opwarmen!

13/5

In bed gekropen met een thermische legging, joggingbroek, dikke sokken, topje, fleece, 2 truien, mijn muts, slaapzak en 4 dekens. Eigenlijk echt heel goed geslapen, ik had het net warm genoeg en heb geen last gehad van de hoogte ofzo. Om 8u zijn we weer vertrokken en vandaag zou de mooiste dag moeten worden, wat ik tot hiertoe al kan beamen. Struisvogels, lama’s, flamingo’s, meren, met sneeuw bedekte bergen, … Ik denk niet dat ik ooit al zo’n mooie landschappen heb gezien! Zijn net het 3 landen punt gepasseerd, zagen de bergen van Chili en Argentinië, echt heel cool! Het op mijn honger blijven zitten waar ik tot voor kort een beetje mee te kampen had is nu officieel over, wat ik hier zie is adembenemend (letterlijk en figuurlijk) en dan ben ik echt super blij dat we dit allemaal kunnen zien en dat er nog 300 dagen volgen met zoveel moois. Voor de middag hebben we de thermen bezocht, zalig kunnen opwarmen in heerlijk warm water! Na 25 min ong zijn we verder doorgereden naar Laguna verde, een meer dat er s morgens heel normaal uitziet maar tegen de middag komen door de wind de mineralen vrij en ziet het mega helder blauw. Daar hebben we uit de wind lekker gelunched en nu zijn we onderweg naar de geisers, op 5000m hoogte. Zwavelzuur, vulkanische geisers, kokende modderbaden, de moeite om te zien. Zeker omdat ze eigenlijk geen nut hebben, die zijn er gewoon en dan zie je maar weer is hoe ongerept de natuur hier is. De laatste stop van vandaag was Laguna Colorada, een meer dat werkelijk heel rood ziet en waar er veel flamingo’s en een aantal lama’s zitten. Veel flamingo’s waren wel dood, blijkbaar omdat het dit jaar vroeger koud is tov andere jaren en daar kunnen ze niet goed tegen. We zagen deze middag trouwens ook hoe ze een lama slachtten met een bot mes, voor de ogen van de andere lama’s :( Vanavond vieren we mijn verjaardag!

14/05

Mijn 25ste verjaardag vandaag :-) Hij werd gisteren alvast goed ingezet om 18u (in België 12u s nachts) met een flesje wodka, heel wat spelletjes uno en een dansje. Om 8u weer onderweg, eerste stop aan de andere kant van la Laguna Colorada en dan Arbol de Piedra. Nog 5 meren gepasseerd en aan 3 ervan gestopt omdat er heel veel flamingo’s zaten. S middags gelunched achter een paar rotsen. Benita had weer allemaal lekkere dingen klaargemaakt en de groep had als verrassing een flesje rosé cava voorzien :-) We hebben dan nog een muziekje opgezet, echt zalig, iedereen was mega gelukkig zo in het zonnetje. Nog een goeie 4u onderweg geweest en 2 keer autopech gehad. Gelukkig zitten we met een optimistische bende en hielden we dan maar een spontane danspartij op de eerste kleine zoutvlakte die we tegenkwamen. We doopten ons festival tot Festisal. Wanneer Santos en Elvis alles gefixt hadden zijn we weer verder gereden (vonden we bijna jammer) en zijn we gestopt bij rotsformaties Rocas Corales en bij Cueva Galaxia, een grot die pas in 2003 ontdekt werd. Vroeger was er hier een groot meer of een grote zee, maar dat is allemaal weggetrokken dus nu blijven er alleen nog koraalstenen en grotten over. Je kan dus wel echt zien dat deze grot bijvoorbeeld ooit onder water heeft gestaan. Vanavond slapen we in een ‘fancy’ hostel, we hebben maw privekamers die iets warmer zijn dan de vorige én een warme douche. Geen meisjes en jongenskamer meer dus vanavond. Kruipen vroeg onder de wol vanavond want morgen staan we om 4u30 op om de zonsopgang te bekijken op de zoutvlaktes.

15/5

Na een goei dutje dicht tegen Morre, om 4u30 opgestaan en om 5u met de jeeps naar de Salar de Uyuni vertrokken. Vanop Isla Inkawasi, het cactuseiland, zagen we de zon opkomen en konden we voor het eerst de zoutvlaktes van maar liefst 2000 km² waarnemen. Bijna zonder tenen en vingers naar beneden gewandeld maar dat was allemaal vergeten nadat we in het souvenirshopje dan toch nog een lama van goei formaat vonden en we een theetje konden drinken én opnieuw een dansje konden doen. Om 8u15 trokken we dan uiteindelijk richting de zoutvlaktes om onze foto’s locas te nemen en te genieten van het hoogtepunt en het uiteindelijke doel van de trip. We deden nog 2 laatste dansjes, eentje in en uit een blik paceña en nog eentje met Benita, Santos en Elvis erbij. Je voelde echt aan de gidsen dat ze ons best een toffe groep vonden, Santos vertelde dat sommige groepen geen woord zeggen en dat de muziek niet te luid mag etc. Heel fijn dus! Na anderhalf uur op de zoutvlakte rijden we door naar het zouthotel dat vandaag de dag geldt als museum, we rijden nog even voorbij een paar heuveltjes zout waar ze de ontginning doen en dan pauzeren we in een dorpje waar we de laatste lunch nuttigen en enkele souvenirs inslaan. De allerlaatste toeristische stop van de tour is het treinkerkhof en ook daar kunnen we het niet laten om nog een keertje te dansen, op een antieke wagon. Tijd om naar Uyuni te gaan, waar we onze bus boeken voor vanavond en de overige uren spenderen in een Italiaans/Boliviaans restaurant met leuke panfluitmuziek en jawel, WiFi! Even de verjaardagsberichtjes laden dus :-)

16/5

Na een busrit van 10u aangekomen in La Paz. Ook al is het vroeg in de ochtend en hebben we niet de beste nachtrust gehad, je voelt dat de sfeer er sinds de trip van de afgelopen dagen nog meer dan tevoren in zit. De zeveschevebolivineze gaan nog een leuke twee weken tegemoet me dunkt!

 

Praktische info:

– We boekten onze tour bij Tupiza Tours in Tupiza en deden de route dus van Tupiza naar Uyuni. Veel mensen doen de tour in de omgekeerde richting, te beginnen vanuit La Paz, maar dat is vaak duurder en wij vonden het heel positief dat je met het hoogtepunt eindigt.
– Wat meenemen: voldoende warme kleren!

You Might Also Like