One billion star hotel

Huaraz: ups en downs die je niet mag missen.

Huaraz: ups en downs die je niet mag missen.

Huaraz. Mensen komen hier voornamelijk om te trekken, gezien de stad tegen het prachtige Andes gebergte aanleunt.

Qua trekkings zijn er meerdere opties afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. De populairste zijn:

 • 1 à 2 dagen: Laguna 69
 • 4 dagen: Santa Cruz trek
 • 8 a 13 dagen: Huayhuash

Wij kozen voor de 2de optie en willen graag onze geweldige ervaring met jullie delen.

Deze zeer populaire tocht doorkruist de Santa Cruz-vallei met als hoogtepunt de Punta Union op 4750m. Omringd door spectaculaire toppen van de Cordillera Blanca, prachtige turquoise lagunas (gletsjermeren) en de kleurrijke typische fauna en flora. Puur genieten!

Praktische informatie

Niveau: Matig

Lengte: 4 dagen

Afstand: 50 Km

Maximale hoogte: 4750m

Gemiddelde hoogte: 4100m

Ideale seizoen: april-oktober

Verloop:

Dag 1: Om 6u ’s ochtends worden we opgehaald en beginnen we onze 5uur durende rit doorheen de prachtige Callejon de Huaylas Vallei om vervolgens het Huascaran Nationaal Park binnen te rijden. Het toegang ticket is niet in de tour inbegrepen en kost 65 sol (€18) voor maximaal 21 dagen. Met het minibusje passeer je al het prachtige turquoise Llanganuco meer, wat een mooie teaser is voor wat er de komende dagen nog gaat komen. Eens aangekomen in Vaqueria wordt ons materiaal op ezels geladen en beginnen we aan een 4 tot 5 uur durende, geleidelijk stijgende, tocht naar onze camping in de Paria Valley op 3890m. De tentjes worden opgezet en eens het donker wordt voelen we meteen de ijzige koude maar worden we ook getrakteerd op een van de mooiste sterrenhemels uit ons leven!

Dag 2: wekker: 5:30. De zwaarste dag. Vandaag is het de dag van de Punta Union pas. De eerste 3–4 uur beginnen we met een geleidelijke klim maar al snel wordt het steiler en steiler. Na een uur pal omhoog te klimmen, bereiken we uiteindelijk de Punta Union op 4750m. Vanop dit punt hebben we een prachtig uitzicht op de grote bergen van de Cordillera Blanca en op de helderblauwe laguna beneden. Nog een uurtje of 2–3 naar beneden wandelen tot we Taullipampa, onze slaapplek, bereiken. Tijd om de tentjes opnieuw op te zetten, even op te frissen in de ijskoude rivier en na een lekkere maaltijd onder de veren te kruipen. Over veren gesproken: het slapen is een van de minst aangename onderdelen van deze trip. De temperatuur zakt onder 0 en de matjes zijn flinterdun. Ook al ben je moe genoeg, bereid je je best voor op een moeilijkere nacht. Laat dit je wel aub niet afschrikken: het is echt de moeite waard.

Day 3: wekker: 5:30. Vandaag wordt een lange dag. We hebben ervoor gekozen om een extra omweg te maken naar de Arhuaycocha Laguna. In totaal moeten we ongeveer 11u stappen. Let’s go! Onderweg stoppen we aan het uitkijkpunt waar we een prachtig zicht hebben op de vallei. 7 jaar geleden heeft hier een grote landslide / lawine plaats gevonden en sindsdien is de hele vallei sterk veranderd. Na ongeveer anderhalf uur bereiken we de prachtige Laguna, en worden we beloond met een prachtig zicht op de Alpamayo berg. Na een korte snackpauze is het tijd om verder af te dalen. Onderweg worden we alweer beloond door ongelooflijke uitzichten, moeten we meermaals over riviertjes springen, lopen we tussen de wilde koeien en paarden,…

We hebben gekozen om meteen naar de eindstop te wandelen, Cashapampa op 2900m, die we uiteindelijk rond 18h bereiken. Een lange maar prachtige dag!

Day 4: Gezien we al op de eindhalte zijn hoeven we vandaag niet meer te wandelen. Rond 10:00 komt het busje ons ophalen dat ons na 3 uur rijden terug in Huaraz afzet.

Acclimatisatie

Indien je rechtstreeks van Lima komt, is het aangeraden om 2 dagen voor je trekking in Huaraz even aan de hoogte te acclimatiseren. Je kan dan nog in de beste conditie zijn, de hoogte doet iets raar met je lichaam! En over conditie gesproken, het helpt wel als je van te voren al eens uit je luie zetel bent gekomen. 😉 Uiteraard kan je op je eigen tempo lopen, het is geen wedstrijd, maar onderschat de tocht niet. Het is net iets anders dan naar de bakker lopen.

Wat mee te nemen:

Je grote rugzak mag je aan de ezeltjes toevertrouwen, maar uit liefde voor de diertjes neem je toch best niet te veel mee. Hieronder ons lijstje van de essentials:

 • Fototoestel! Het is er echt heel mooi.
 • Ondergoed (spreekt voor zich? ;-))
 • TShirts
 • Lange broek
 • Short: als je het overdag snel te warm krijgt.
 • Termische legging: remember, het is koud!
 • Jogging: voor na het wandelen
 • fleece trui / dikke trui
 • Windstopper
 • Muts + handschoenen + sjaal
 • Dikke sokken
 • Handdoek
 • Zaklamp
 • Snacks (nootjes, gedroogd fruit,…)
 • 2 liter water: de flessen worden snachts gevuld met gekookt water uit de rivier.

! Indien je een extra eigen matje/slaapzak hebt: meenemen!

Wat kost dit allemaal?

Onze 4 daagse Santa Cruz trek boekte wij bij Ganesa Tours. De prijzen liggen tussen de 300 en 350 Sol (alles inbegrepen)(€80 à €95). In onze ogen is het zijn geld meer dan waard!

Onze hotspots in Huaraz

Voor en na de treks kan je je even verwennen in een van de leuke stekjes in de stad. Hierbij onze favorieten.

Eten

 • Chilli Heaven

Dit restaurantje heeft zijn naam niet gestolen. Je eet er de beste chillies van Peru. Ook hun Burritos en fajitas zijn fantastisch! Het is gelegen op een super gezellig pleintje en het interieur is zeer gezellig. Je kan hier ook alles vegetarisch verkrijgen.

 • Cafe central

Leuk adresje om een broodje te eten en een sapje te drinken. Toffe eerste verdieping!

 • Bar 13 Buhos

Naast de Chilli Heaven vindt je op hetzelfde plein dit gezellig cafe/restaurant. Ze verkopen hier lekker artesanaal bier, hebben een terrasje op het plein, en de bediening is vrij goed!

 • Sierra Andina

Indien je van speciaalbieren houdt moet je zeker een bezoekje brengen aan deze bar. Alweer aan een zeer gezellig pleintje gelegen, veel lekkere bieren en het eten zag er ook niet verkeerd uit!

Slapen

Wij verbleven in Andes Warak. We zijn hier heel positief over: de kamers waren ruim en proper, een comfortabel bed met donsdekens, een propere eigen kamer en een vriendelijke service. Zij brachten ons ook in contact met Ganesa Tours voor de Santa Cruz trek. Bovendien betaalden we slechts 50 Sol (€13) per nacht voor ons getweetjes. In mijn ogen de beste prijs/kwaliteit in Huaraz.

Tot slot:

Huaraz bevindt zich op 8 uur bus ten noorden van Lima. Dit is niet op de weg van Lima naar Cusco die vele toeristen afleggen. Voor ons is het in ieder geval een echte aanrader om even dat “ommetje” te maken.

You Might Also Like