DSC_8061

De (wereld)wondermooie Machu Picchu: 5 manieren om er te geraken

De (wereld)wondermooie Machu Picchu: 5 manieren om er te geraken

Dat Machu Picchu een must is tijdens een bezoek aan Peru is wellicht al wel duidelijk. Er zijn echter heel wat verschillende manieren om er vanuit Cusco te geraken. Wij lijsten graag even onze ervaringen op.

Onze keuze: Inca jungle trail

We zullen de spits afbijten met de optie die wij hebben gekozen. Na veel informeren en opzoeken zijn we via vrienden op de Inca Jungle Trail gebotst. Van alle verschillende mogelijkheden (zie verder) leek deze ons degene met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Laat ons eerlijk zijn, als je langer reist is budget nu eenmaal geen onbelangrijk criterium. De Inca Jungle Trail is een zeer mooie, gevarieerde 4-daagse tocht.

Dag 1: Na een 2-tal uur rijden tot op een hoogte van +4000 meter wordt je samen met een mountainbike en serieus wat bescherming afgezet. Tijd om aan een prachtige afdaling van 3 uur te beginnen. Het is bijna constant down-hill en op asfalt, dus absoluut niet vermoeiend (wel een zere poep nadien!). Hou wel je hoofd er wat bij; het uitzicht is zó mooi dat je wel eens zou kunnen vergeten om naar de weg te kijken! In de late namiddag is het, na een korte snack in de hostel, tijd om te raften. Dit was voor ons de eerste keer, maar wat een top-ervaring! De begeleiding was speels maar zeer professioneel. Mij gaf het een beetje het zalige gevoel van de wildwaterbaanattractie van de Efteling, maar dan de volwassene, stoerdere versie! Yeah!

Dag 2: Tijd om de beentjes te strekken. Vandaag wandelen we een 8-tal uur doorheen de prachtige heuvels (of zijn het al bergen?) die deze regio te bieden heeft. Een stukje Inca-trail, lokale boerderijtjes, wandelen langs de rivier, die rivier oversteken in een soort kabelliftje die mannen met een gigantische dikke kaak door de cocabladeren bedienen, en eindigen met een zwemmeke in warme termen. Jep; top dag!

Dag 3: Een kilometer oversteken terwijl je aan een kabel bengelt op een hoogte van 400 meter? Yes, you can. De ochtend begint actief met ziplinen. Even die angst trotseren maar het is puur genieten! In totaal doe je 4 ziplines en steek je een vrij tot zeer louche brug over. Geen paniek, je hangt goed vast! Nadien brengt een minivan je naar Hidroeléctrica vanwaar je na een lekkere lunch 3 uur wandelt tot in Aguas Calientes (het gezellige, toeristische dorpje aan de voet van de Machu Picchu)

Dag 4: Wekker: 4:00 – Machu Picchu o’clock! Vele mensen staan vroeg op om aan de beklimming van 1800 trappen te beginnen die je tot aan de inkom van Machu Picchu brengt. Als alternatief kan je ook een bus tot aan de inkom nemen (12$). Let op: De rij voor de bus begint ook al vanaf 4h30 stevig vorm te nemen! Op tijd op staan is de boodschap. Je hebt vanochtend een 4–5tal uur om de ruïnes te bezoeken. Nadien kan je best aan de afdaling beginnen. De minivans vertrekken namelijk vanuit Hidroeléctrica rond 14h30 terug naar Cusco, en de wandeling duurt toch nog ongeveer 2,5–3u…

Prijzen: 165$ met maaltijden, overnachtingen, activiteiten, inkom inbegrepen. Een goede deal, lijkt ons!

De populairste keuze: trein

De meest populaire keuze is om de trein te nemen naar Aguas Calientes. Deze trein vertrekt vanuit Poroy (20 min van Cusco) of Ollantaytambo (in sacred valley) en komt aan in Aguas Calientes. De rit vanuit Poroy duurt ongeveer 4:15 en die uit Ollantaytambo 1:15. Boek je ticket liefst een paar dagen op voorhand!

Prijzen: tickets zijn tussen de 60$ en 100$ voor een enkele reis, afhankelijk van vertrek uur.

Tours: sommige agentschappen bieden een pakket aan met de trein heen en terug alsook het inkomticket. Het goedkoopste dat wij vonden was 210$.

De bekendste keuze: Inca Trail

Bekroond als een van de 5 mooiste trekkings ter wereld en reeds een half jaar op voorhand volgeboekt: deze keuze is zeker en vast de bekendste. De 4 à 5 daagse 43 km lange tocht neemt je mee doorheen de prachtige landschappen die Peru te bieden heeft met als eindbestemming de kers op de taart: Machu Picchu.

Prijzen: rond de 500$

De avontuurlijke keuze: Salkantay Trek

Deze uitdagende 5 daagse tocht is het nummer 1 alternatief voor de Inca trail. Hier zijn (momenteel) geen limitaties van aantal mensen, en is door National Geographic benoemd tot een van de 25 mooiste trekkings ter wereld.

Prijzen: N/A

De goedkoopste keuze: per minibus

De allergoedkoopste manier om Machu Picchu te bezoeken is wellicht via minibus. Dit busje brengt je op 7 uur vanuit Cusco naar Hidroeléctrica. Van hieruit moet je ongeveer nog een 3-tal uurtjes wandelen langsheen de spoorweg naar Aguas Calientes.

Prijzen: S./70 (20$) voor heen- & terugreis.

Opgelet: overnachting niet inbegrepen!

Machu Picchu

Dat de Machu Picchu een toeristische trekpleister is, hoef ik jullie niet te vertellen. Om 6u openen de deuren en stormen honderden toeristen naar binnen. Toegegeven: Het is er zeer indrukwekkend. En niet enkel de ruines, maar vooral de locatie; je bevindt je tussen de bergen, de opgaande zon,… het heeft echt iets magisch! Je hebt ook de mogelijkheid om naar Puerta Del Sol te stappen (40 minuutjes). De mensen die Inca Trail wandelen komen hierlangs naar de ruïnes. Vanuit Puerta del Sol heb je een prachtig zicht op de Machu Picchu vanop een afstand. Ideaal om zo de omringende natuur mee op te nemen. Je kan ook naar de Inca bridge gaan, maar die vonden wij niet perse een must. Indien je een rondleiding wenst staan horden gidsen te popelen om je rond te leiden.

Na wat uurtjes te hebben rondgelopen en wat fotootjes te hebben getrokken waren er rond 10u zoveel toeristen dat voor ons de pret wat begon af te nemen. Een perfecte cue om aan de afdaling te beginnen, en zo onze weg terug te vinden naar Hidroeléctrica.

Bezochten jullie de Machu Picchu reeds? Of staat het op jullie bucketlist? We horen het graag!

You Might Also Like