We Zien Wel heeft de smaak te pakken

Where there’s food, there is us.

En jawel, tegenwoordig zijn wij te vinden waar er plantbased gerechten op de kaart staan. Dit wil zeggen dat we het gebruik van dierlijke producten vermijden (zeg nooit nooit) en alternatieven zoeken in plantaardige voeding.

Aan zij die het nu al in Keulen horen donderen… No worries, ik wil jullie hoogstens een beetje proberen prikkelen…

In elk geval, het afscheid van de geliefde préparé werd dus op 24 februari, nu 7 maanden geleden, permanent. En geloof mij, ik begon 6 maanden geleden al aan dit artikel en toen schreef ik die ‘geliefde préparé’ nog met pijn in het hart, nu doe ik dat met een gefronst voorhoofd.

Plantbased versus Vegan.

Straight edge, fastfood vegan, fully vegan, whole-food plantbased, flexiveganist, … Het zijn termen die je tegenwoordig in het rond ziet vliegen, maar wat is nu het eigenlijke verschil?

De veganist: eet geen dierlijke producten en eet enkel plantaardige producten, vaak vanuit ethische overwegingen. Zijn eetpatroon is slechts een onderdeel van zijn levensstijl, want hij zal ook geen leer dragen of cosmetica gebruiken die op dieren werden getest.

De planteneter: eet geen dierlijke producten en eet enkel (of voornamelijk) plantaardige producten, vaak vanuit gezondheidsoverwegingen. Hij past dus niet noodzakelijk heel zijn levensstijl aan.

Hoewel ik, wanneer deze mascara op is, een zal zoeken die niet op dieren werd getest en je me nooit of te nimmer met bont zal zien rondlopen, houden we het voorlopig op plantbased en niet vegan. Al geloof ik wel dat we daar stapsgewijs ooit zullen geraken.

Is dat niet moeilijk, daar in Zuid-Amerika?

Niet zo voor de hand liggend zou je denken hier, maar het tegendeel is waar! In de meeste stadjes en zelfs op de kleinste eilandjes in Nicaragua, vonden we een paar super leuke adresjes waar we terecht konden. Ook in Bolivia slaagden we er verrassend goed in om heel wat leuke adresjes te scoren en gelukkig voor ons viel het planten eten ook bij de rest van de groep in de smaak. In La Paz werd ik voor mijn verjaardag zelfs getrakteerd op een lunch bij een van de beste veganistische resto’s in Bolivia. Peru, of althans Cusco & Lima, spanden tot hiertoe de kroon in het aanbieden van vegetarische/veganistische opties. Voor foodies is het werkelijk een walhallah. In Brazilië is het iets minder vanzelfsprekend dat er vegan opties worden aangeboden, behalve in São Paulo. Daar hielden we het dus op 100% vegetarisch en 98% plantbased, want ja… af en toe bezwijk je wel eens voor een kazeke. Hier in Buenos Aires kunnen we dan weer doen wat we het liefste doen; op zoek gaan naar de leukste (veggie) adresjes.

Over de streep

Vanwaar we deze beslissing hebben genomen? Het boek ‘the China study‘ – over de relatie tussen (on)gezondheid en al dan niet dierlijke producten – trok ons na 5 pagina’s al over de streep. Ook de niet-zo-zeer-hygiënische slagerijen langs de weg, onze liefde voor diertjes, een tweede boek (Eat to live) én onze ontmoeting met Fabricio, de eigenaar van restaurant Green Point hadden een sterke invloed. In België beperkten we onze vleesconsumptie ook al wel sinds een jaar ongeveer, maar de pogingen die we ondernamen om echt volledig vegetarisch te eten faalden toch elke keer. Redenen genoeg dus om deze keer door te zetten. En we hebben het ons nog geen moment beklaagd. Na amper 3 weken merkten we al dat we geen uur meer nodig hadden om te verteren en dat zelfs onze hardnekkige vetjes het stilaan begonnen te begeven. Hooray for the wholefoods!

10 redenen waarom we het zo leuk vinden

1. Allereerst voelen we ons super goed, gezond en energiek.

2. Door ons erover te informeren, voelt het nu als een slimme en een logische keuze omdat het bijdraagt aan zoveel verschillende aspecten (gezondheid, milieu, dierenleed,…). Op deze manier kunnen wij ons steentje bijdragen, door minder afval te produceren en minder water te verbruiken.

3. We voelen ons voldaan door voedzaam te eten en we worden niet meer overvallen door het gevoel dat we even willen gaan liggen zoals na een bord lege calorieën.

4. Je leert creatief uit de hoek komen in de keuken: je ontdekt nieuwe gerechten en leert klassieke gerechten te herdenken.

5. Voeding staat centraal in ons leven en daarom is het leuk om dit onderwerp in vraag te stellen en er met anderen over te discussiëren. We zijn al mensen tegen gekomen met dezelfde interesse en dat werkt altijd super motiverend, maar we zijn even goed mensen tegengekomen die totaal niet met dit soort zaken bezig zijn en die hebben we meestal wel wat kunnen ‘bijleren’, wat een enorme voldoening geeft.

6. Het is gewoon super lekker.

7. Je ontdekt al snel dat het niet draait om wat je niet mag eten, maar om alles wat je wél mag eten én in overvloed (zie afbeelding hieronder).

8. Gezonde plantaardige voeding is zelden processed en dat leert ons weer wat meer over de oorsprong van onze voeding, iets waar onze generatie zich tegenwoordig nog maar weinig van bewust is.

9. Gezonde voeding is iets dat me al altijd geboeid heeft en het is zo leuk om er meer over te weten te komen. Dat maakt ook dat ik in het verleden nooit een dieet kon volhouden en ik, hoewel ik nu bepaalde dingen “moet” weglaten, het echt eerder als een verrijking zie en niet als iets dat me verboden wordt.

10. We zijn allebei al wel wat kilo’s verloren en dat brengt ons weer bij punt 1; we voelen ons goed.

We Zien Wel meets Green Point

Op aanraden van velen, gingen we in Peru lunchen bij Green Point, een van de populairste (veganistische) resto’s in Cusco. Mensen van over de hele wereld kennen het en komen er naartoe, en terecht. Hier iets kiezen uit de menukaart is echt onbegonnen werk. Vermits een van onze grote passies zich in de keuken bevindt en we heel graag wilden leren klaarmaken wat zij hier op de kaart hebben staan, sprak het ons enorm aan om een kookles te volgen in hun schooltje.

We reizen natuurlijk met een beperkt budget en dus stelden we de vraag of er een samenwerking mogelijk was. Al snel was het in kannen en kruiken: wij zouden foto’s en een filmpje maken voor hun nieuwe website en in ruil kregen wij een kookles, mochten we deel uitmaken van een spirituele ervaring én kregen we lekker eten, heel de week lang.

De kookles was om het kort samen te vatten een ‘eye-opener’, en zowat een van de beste ervaringen tot hiertoe. Het is ongelooflijk hoe je basis-ingredienten kan vervangen door een plantaardig alternatief. Een alternatief voor de klassieke bechamelsaus werd al snel in elkaar geflanst door onder andere look, ajuin, brazilnoten, bruine rijst, witte wijn en kokosmelk te combineren. Ook bleek deeg super gemakkelijk klaar te maken zonder eieren. Gewoon wat kurkuma in de plaats en je bent vertrokken.

Wat we hiermee hopen te bereiken

In de eerste plaats is het iets wat we voor onszelf doen. We hebben er zelf voor gekozen om over te schakelen op deze levensstijl, voor onze eigen gezondheid. Natuurlijk is het leuk als er mensen mee op de kar springen en het prikkelt dan ook om mensen aan te moedigen. Ikzelf houd niet van extremen en hou er bovendien niet van om mezelf dingen te verbieden, daarom sluit ik ook niets uit. Als ik morgen zin heb in pizza, dan eet ik pizza, met kaas, so be it. Ik wil dus ook zeker niet beweren dat iedereen vegan of planteneter moet worden. Het zou volgens ons al heel veel veranderen als mensen weer bewuster gaan eten en ook bewuster met hun lichaam en onze omgeving omgaan.

Ook al krijg je in het begin best veel tegenwind, doordat mensen het gevoel hebben dat je aan hun tradities zit, is het opvallend hoeveel mensen er ergens wel mee bezig zijn. Ik geloof er dus sterk in dat de plantbased levensstijl ook in België en andere landen hoe langer hoe meer mainstream gaat worden. Plantbased is niet meer geitenwollensokken, het is trendy en in Berlijn, Californië en Nederland bijvoorbeeld al volop verkrijgbaar. Als de plantbased trend zich tenslotte verspreidt, krijg je meer alternatieven en hoe meer alternatieven er komen hoe minder mensen geneigd zullen zijn naar dierlijke producten te grijpen.

Ten slotte (of eigenlijk ten eerste) is de grote droom om ooit een eigen plantbased zaakje te kunnen openen. Dan kunnen jullie gewoon zelf komen proeven en oordelen. Keep you posted on that one!

Waar kan je er meer over te weten komen?

Boeken:

↠ The China study – T. Colin Campbell: de meest uitgebreide en onderbouwde studie over de relatie tussen dierlijke producten en (on)gezondheid

↠ Eat to live – Joel Fuhrman: over een voedingsrijk programma dat snel en blijvend gewichtsverlies garandeert

↠ Vegan for life – Jack Norris: introductie tot het plantbased dieet en hoe eraan te beginnen

↠ Ik ben een planteneter, net als jij – Boele Ytsma: een luchtige poging om iedereen te inspireren tot een plantaardige levensstijl

↠ Vegan for her – Virginia Messina: over de gezondheidsvoordelen van een vegan dieet voor vrouwen

↠ Mainstreet vegan – Victoria Moran: een praktische gids om vegan te worden, voor iedereen

Kookboeken:

↠ Oh she glows every day – Angela Liddon

↠  The kind diet – Alicia Silverstone

↠  Superfood kitchen – Julie Morris

↠  The blender girl – Tess Masters

↠  De vegarevolutie – Lisa Steltenpool

↠  Thug kitchen – Matt Holloway

↠  Nom yourself – Mary Mattern

↠  But I could never go vegan – Kristy Turner

↠  Plant Power – Nava Atlas

↠  Chloe’s Kitchen – Chloe Coscarelli

Blogs/websites

↠  Lisa Steltenpool

↠  De groene meisjes

↠  Oh she glows

↠  Eat with andy

↠  The vegan reset

↠  This rawsome vegan life

↠ Of natuurlijk ook mijn eigen instagram pagina: Beetsnroots

Documentaires:

↠  Cowspiracy: over de impact van de vleesindustrie op het milieu

↠  Forks over knives: over de relatie tussen gezondheid en voeding

↠  Earthlings: verborgen camera’s laten zien hoe dieren behandeld worden in de vleesindustrie

↠  Vegucated: 3 New Yorkers willen 6 weken vegan gaan voor hun gezondheid en worden zich gaandeweg bewust van de waarheid  achter de vleesindustrie

↠  Live and let live: over slagers en boeren die vegan werden

You Might Also Like