Quebrada de Cafayate Roadtrip

Roadtrippen in Salta – Een explosie van variatie

Roadtrippen in Salta – Een explosie van variatie

Begin Oktober landden onze twee goede vrienden, Freddy en Vlinnie in Buenos Aires. Ze komen ons voor 3 weken bezoeken! Op de planning: Buenos Aires, Iguazu, Salta en Quebrada de Cafayate.

In Salta huurden we een auto voor een week en deden we een roadtrip tussen de omliggende landschappen en dorpjes. Een schot in de roos en daarom, hieronder, de praktische details;

Dag 0: Salta.

Salta is een klein stadje met een prachtige main square, 2 zeer lekkere plant-based restaurantjes, groentenwinkeltjes achter elke hoek én een ruim aanbod aan car-rentals! Slapen deden we bij Backpacker Hostel, een leuke, basic hostel met een terras pal in de zon!

Dag 1: Salta – Cafayate – Ruta 68 – ±200km

We beginnen meteen met een van de mooiste routes van heel onze roadtrip. Na de grotere stad uit te rijden bevinden we ons al snel op kleine kronkelende baantjes tussen de velden en rotsen, even later tussen rood gesteente, dan weer tussen grote witte rotsen,… Ongelofelijk hoeveel variatie aan landschappen je hier op 200km tegenkomt.

Niet te missen tussenstop: het natuurlijke amfitheater. Met een beetje geluk staat er een man met een saxofoon… Magisch!

Dat je om de 20 meter wil stoppen voor een foto te nemen, maakt wel dat je gemakkelijk 5-6 uur over deze 200km doet. Na een mooie eerste dag komen we uiteindelijk aan in Cafayate, een dorp dat gekend is voor zijn wijnen.

Een bezoekje aan een wijnhuis is hier dus een absolute must! Wij bezochten op aanraden van ons hotel het Piatelli wijnhuis. Adembenemend mooi, in het midden van de druivelaars.

Na het lokale marktje te bezoeken eten we ‘s avonds in Pacha, een klein gezellig restaurantje met een zeer attente chef en zeer fijn eten! Een mooie verrassing, want Cafayate is absoluut niet groot en we gingen er stiekem al van uit dat we in iets toeristisch op de marktplaats gingen belanden.

Dag 2: Cafayate – Cachi – Ruta 40 – ± 160km

Na de vlekkeloze, heerlijke tocht van gisteren staan we te popelen om te vertrekken. Al snel bevinden we ons echter op een onverharde weg aan max 30km/uur. Ja, iets minder comfortabel, maar dat zorgt er voor dat minder mensen deze weg nemen en ‘off the beaten track’ resulteert al snel in, opnieuw, uiteenlopende landschappen, verlaten dorpen, droogte en heel wat wow’s en woaw’s.

Na een dikke 100km is het tijd om even te stoppen in Molinos, een klein dorpje dat de fantastische charme van de Provence uitstraalt. Tijd voor een klein aperitiefje in een prachtig zaakje met een *binnencourreke* om U tegen te zeggen.

Na nog een dik uur rijden belanden we dan uiteindelijk in Cachi, waar alles er relatief verlaten bij ligt. Alle dorpsbewoners, eigenaars van hostels en restaurants verzamelen zich hier op z’n zondags om BINGO te spelen. Logement zoeken verloopt dus wat moeizamer dan anders, maar uiteindelijk komen we terecht in het mooiste boutique hotel van het dorp: Hosteria Villa Cardon. Een gerenoveerd pand uit de 17e eeuw. De super lieve eigenares heeft begrip voor onze budgettaire beperking en gaat akkoord om ons een dubbele kamer te verhuren en 2 extra bedden hieraan toe te voegen. 4 bedjes naast elkaar tegen de muur en ons eigen pyjama feestje! Woop woop! Savonds gaan we nog eten in Ashpamante, een gezellig restaurantje met heerlijke versgemaakte pasta’s!

Dag 3: Cachi – Purmamarca – ruta 33 / ruta 9 / ruta 66 – ± 340km

De dag wordt ingezet met een relatief vroege wekker gezien er een vrij lange rit voor de boeg staat. Wanneer we de onze zakken willen inladen merken we echter: platte band! Lap! 1,5 u later en 150 peso later zijn we dan eindelijk onderweg.

Ruta 33 gaat langs het prachtige cactusrijke park Los Cardones en wordt nadien gevolgd door een prachtig bergweggetje.

De weg van Salta naar Purmamarca is minder indrukwekkend, maar wel volledig geasfalteerd! Jeej! We merken wel alweer heel wat verschillen in vegetatie naargelang we stijgen. Ook de eerste gekleurde bergen die kenmerkend zijn voor de regio beginnen zich te vertonen!

Aangekomen in Purmamarca merken we al snel dat het over een zeer klein maar zeer gezellig dorpje gaat met een super leuk marktje op het dorpsplein! (Let op: tussen 13-16h is het siësta!) Purmamarca ligt aan de voet van de bekende Cerro 7 colores, wat prachtig is, maar meer een heuveltje is dan een echte berg.

We huren in Purmamarca een gezellig appartementje voor 4 bij Tierra Virgen. Opgelet: De meeste logementen zijn hier belachelijk duur! Geen tips qua restaurants hier gezien we zelf hebben gekookt om zo de kosten wat te beperkten.

Dag 4: Salinas Grandes – Ruta 52 – 65km – Tilcara – Ruta 9 – 26km

Vanuit Purmamarca rijdt je 1,5u in de bergen naar Salinas Grandes. De weg op zich is zeer indrukwekkend! Ook de eerste lama’s duiken hier op.

Eens aangekomen op Salinas Grandes zijn we lichtjes teleurgesteld. We wisten dat het geen Salar de Uyuni ging zijn, maar het zag er gewoon ook niet zo wit.. uiteindelijk stappen we wat verder en komen we bij kleine basins terecht die gewoon smeken om foto’s. We hadden ook wat spullen meegenomen uit het appartementje om een originele foto te trekken. Camille: “anders springen we uit de broodrooster?”.

Top tip: INSMEREN!!

In de namiddag bij onze terugkomst in Purmamarca werken de bankautomaten nog steeds niet en zijn we genoodzaakt om geld af te halen in Tilcara, om een half uurtje rijden van Purmamarca. Een klein dorpje met een gezellig marktje op het marktplein (dat is hier precies een trend). Buiten een snelle lunch en een gezellig koffietje op terras besteden we voor de rest niet veel tijd in Tilcara.

Dag 5: Purmamarca – Humahuaca – Ruta 9 – 69km

Vandaag gaan we nog verder naar het Noorden en na ongeveer 1,5u rijden bereiken we Humahuaca. Alweer een klein dorpje met, ja ja, u raadt het al: een marktje op het dorpsplein! Gezien de afwezige WiFi en 3G bereik overal kunnen we op voorhand geen logement boeken en gaan we dus weer op jacht. Al snel beseffen we dat alles hier weer heel duur is voor wat we krijgen en beslissen we in de late namiddag de tocht terug naar Salta te maken.

Praktisch

Wij huurden een Chevrolet Corsa Classic – 4 deurs voor ongeveer 60 euro per dag bij Activa Car Rental in Calle Buenos Aires.

You Might Also Like