huaraz-peru-we-zien-wel-2

Peru, je stal m’n hart en mag het houden ook.

Peru, je stal m’n hart en mag het houden ook.

Peru in 6 weken en 11 stops.

De allerliefste mensen, warme kleuren, heerlijk eten, prachtige natuur, wereldwonderen, helderblauwe meren, spirituele ceremonies, eindeloze zandduinen, … Dat is Peru voor ons.

Nadat onze vrienden ons in Bolivia achterlaten, besluiten we dat het voor ons ook maar tijd wordt om te verhuizen. Nieuw land, nieuwe start. En wat voor een. Vanaf minuut 1 steelt Peru mijn hart en na 6 weken laat ik er dan ook een stukje achter. Ik weet dat het voor de meesten heel moeilijk is om een favoriet land te kiezen, maar voor mij is Peru tot hiertoe duidelijk de koploper. Emotioneel gezien dan toch, want op andere gebieden komt Argentinië gevaarlijk dichtbij.

We hebben 6 weken om het land te zien en reizen in die tijd van Cusco in het Zuid-Oosten naar Mancora in het Noord-Westen.

1: De Inca’s hippe hoofdstad – Cuzco

Cuzco is voor ons meteen een schot in de roos. Hoe kan het ook anders, met een plantbased risotto als eerste maaltijd en een wel heel warme bediening tegenover wat je in Bolivia soms te verduren krijgt. Wanneer we op verkenning gaan, merken we al snel dat het centrum bezet wordt door masseuses die 24/24 hun verkoopspraatje afsteken, reisagenten die tours willen verkopen, vrouwen die lopen te leuren voor op de foto te gaan met hun baby-lama, enz. Het rustigere, maar erg hippe San Blas wordt dus al snel onze favoriete wijk om in rond te dolen en de meest hemelse plantbased restaurantjes uit te testen. (zie hier)

In totaal verblijven we twee weken in Cuzco en vullen we onze tijd voornamelijk op met ons Green Point projectje, eten en drinken (surprise, surprise), marktjes en winkeltjes afschuimen, … Samen met onze Belgische vrienden pikken we even een wereldwonder mee en gaan we nadien met de auto op zoek naar een berg die we nooit vinden. Om af te sluiten nemen Christophe en ik deel aan een rituele Peruviaanse ceremonie die ongetwijfeld een enorme invloed op mij uitoefent sindsdien.

Een aantal dingen die je in en rond Cuzco niet mag missen:

  • Macchu Pichu: Uiteraard. Meer info vind je in ons artikel hierover
  • De allerbeste plantbased hotspots (zie hier)
  • San Pedro markt: voor je inkopen ga je niet naar de supermarkt maar kom je naar hier, alsook voor een lekker sapje en wie weet ook nog een souveniertje
  • Plaza de Armas: hét centrale plein van Cuzco en het perfecte uitgangspunt voor je ontdekkingstocht door deze geweldige stad. De kathedraal en de Iglesia de la Compañía de Jesus kan je uiteraard ook niet missen hier.
  • Sacsaywamán: een oude Inca-site op 45 minuten wandelen van het centrum. Je kan de bus naar boven nemen en dan langs de ruïes weer naar beneden wandelen.
  • San Blas: stijle kasseiweggetjes boordevol artisanale winkeltjes, restaurantjes, …
  • Pisac: het walhalla voor al wie van juwelen, kussenslopen, tapijten, handtassen, … houdt. Hier moet je dus met andere woorden zijn om Peru een beetje mee naar huis te nemen.
  • Rainbow Mountain: een berg die is opgedeeld in wel 7 verschillende kleuren. Je kan een daguitstap doen met de bus vanuit Cuzco en dat lijkt me dan ook de veiligste optie. Wij huurden een auto en geraakten er jammer genoeg niet. (#epicfail)

2: Arequipa

Een charmante stad waarvan je het centrum op een dag verkent en van waar de meesten hun tocht naar de Colca Canyon starten. Een bezoek aan het oude klooster is er eentje waarvan je maanden na datum nog op ieders instagram foto’s ziet terugkeren en is dus zeker niet te missen voor al wie van Provencaals-gekleurde binnentuintjes houdt. Voor een originele aperitief ga je naar het pisco museum of probeer je een plekje te bemachtigen op een van de dakterrassen die een uniek zicht bieden op de kathedraal en op vulkaan El Misti tijdens zonsondergang. Voor al wie niet uitsluitend vegan eet, is ook Arequipa een gastronomische koploper, met haar vele picanteriás waar je terecht kan voor lokale specialiteiten zoals spicy gevulde pepers, aardappelen in een pikante romige saus, …

3: Colca Canyon

Je kan maar best iets of wat in conditie zijn om de vallei van de Colca Canyon in te trekken. In Arequipa kan je alle mogelijke begeleide tours boeken, of boek je gewoon transport zodat je de tour op jezelf kan doen. Samen met twee Belgische vrienden die we in Arequipa tegenkwamen, waagden we ons aan een tweedaagse trektocht; dag 1 zagen we een hoop Condors van heel dichtbij en geraakten we na ettelijke uren dalen en klimmen in de oase en dag 2 waagden we ons aan een stevige klim van 1,5 km (in hoogteverschil). Pittig, maar enorm indrukwekkend.

4,5,6: Ica, Huacachina & Paracas

Omdat er net iets meer slaapmogelijkheden waren, besloten we in Ica te overnachten en van hieruit daguitstappen te doen naar Huacachina en Paracas.

Huacachina is een dorp, gebouwd bij een oase en omgeven door eindeloze zandduinen. Het is er enorm gericht op het toerisme en biedt de mogelijkheid om met een buggy (of te voet) de duinen te beklimmen en op een bord af te sleeën. Als je er bent, doe je er uiteraard aan mee, maar een van m’n favoriete activiteiten was het zeker niet. Geen enkele activiteit waar ik blauwe plekken aan overhoud trouwens. De zonsondergang is er wél een van de mooiere, bovenop een duin, op het oranje gekleurde zand.

Voor de kust van Paracas vind je de Islas Ballestas, ook wel het kleine Galapagos genoemd, waar veel verschillende vogelsoorten zich huisvesten en ook zeeleeuwen en pinguïns. Een boottocht gidst je langs deze eilandengroep, zodat je de vogels en andere dieren van dichtbij kan bewonderen. Gezien de Jan-van-gent (lees; dit is een soort zeevogel dat hier talrijk aanwezig is) al eens graag iets uit de lucht laat vallen, ben je goed af met een hoofddeksel tijdens de tocht.

Het tweede deel van onze uitstap brengt ons naar het natuurpark Paracas, waar we verschillende baaien bezoeken, een fotoshoot houden en gaan lunchen in een klein vissersdorpje. Omdat we de vissers zien aankomen met hun bescheiden vangst van de dag, besluiten we eens een uitzondering te maken en de échte Peruviaanse ceviche een kans te geven. Lekker, heel lekker! (Al is de vegan versie van Green Point nog steeds de beste)

Kleine ps: kort hierna werd Christophe zijn rugzak gestolen met, jawel, zijn camera, verschillende lenzen, laptop, paspoort, … De meeste foto’s van deze mooie uitstap hebben we dus niet meer. (Gelukkig deden we enkele dagen ervoor nog een back-up en hebben we alle andere foto’s nog wel)

7: Lima

Zoek op Lima en je vindt honderden blogposts over de beste restaurants in deze culinaire hoofdstad. Wij staan graag tussen deze lijst van blogs en trekken er dus op uit om enkel en alleen te eten. Dat we de lokale specialiteiten moeten overslagen vinden we niet zo erg, want alleen het hippere Miraflores al biedt enorm veel plantbased opties. En niet van de minste. Onze ontdekkingen hebben we mooi opgelijst in een apart artikeltje. (zie hier)

Dat we hier enkel en alleen aten is echt niet gelogen en voor verdere info over Lima moet je dus niet bij ons zijn.

8: Huaraz

Goed, dan zijn we nu beland bij het deel waarin ik jullie vertel dat je Peru niet mag combineren met Bolivia en dat je zéker je tijd nodig hebt voor enkel Peru. Trek je immers een beetje (veel) verder naar het Noord-Westen, dan kom je in Huaraz, een van de allermooiste berggebieden ter wereld. We deden hier een 4-daagse trektocht, waarover je hier een uitgebreid verslag kan lezen.

9, 10: Truijillo & Huanchaco

Als je hier al bent geraakt, ben je zonder enige twijfel net zoals wij verliefd geworden op Peru en ben je er met geen stokken weg te krijgen. We zagen steden, bergen, duinen, zeeleeuwen, vogels, canyons, Machu Picchu en helderblauwe meren en alsof dat nog niet volstaat, worden we nu ook nog op strand getrakteerd. Trujillo en Huanchaco dienen eerder als tussenstop vooraleer we verder trekken naar Mancora, maar we scoren in Trujillo nog wel een van de gezelligste veggie adresjes en in Huanchaco kunnen we al wat uitwaaien tijdens een wandeling over de dijk.

11: Mancora

Voor Christophe zijn verjaardag en omdat we onszelf afentoe eens een ‘folieke’ gunnen, huren we voor een week een bungalow vlak aan het strand, iets buiten het centrum van Mancora. Onze dagverse groentjes worden geleverd door de lokale foodtruck/brommer, dus koken doen we voornamelijk zelf en eten doen we aan het zwembad of op ons terrasje. Het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat we aan het strand op ons opperbest zijn. #beachbound

Rond zonsondergang maken we een paar keer een strandwandeling naar, of nog verder weg van het centrum. Jammer genoeg komen we elke keer tot de constatatie dat er hier jammer genoeg iets niet pluis is, wanneer we op die paar honderden meters aangespoelde zeeschildpadden, zeeleeuwen, dolfijnen, vogels en zelfs zeepaardjes aantreffen. Later komen we dan ook te weten dat de vissers deze dieren vergiftigen zodat ze zeker niet met hun (volgens hen welverdiende) vis gaan lopen. Onze paradijselijke bubbel wordt dus even doorprikt en maakt plaats voor onbegrip en plaatsvervangende schaamte.

Na 6 heerlijke weken maken we onze weg terug naar Lima, waar we ons nog even laten gaan met onze voeten onder tafel om vervolgens het vliegtuig op te stappen naar Brazilië.

We zien je dus zo wel weer, but first; we have a plane to catch!

You Might Also Like