Sunset kiting - Jericoacoara - © We Zien Wel

Jericoacoara – Waar het zakken van de zon achter de duinen gevierd wordt

Jericoacoara – Waar het zakken van de zon achter de duinen gevierd wordt

Moet er nog zand zijn?

Jericoacoara is een gezellig dorpje in het departement Ceara, in het noord oosten van Brazilië. Het eerste dat opvalt wanneer je Jericoacoara nadert is zand. Veel zand! Jeri (voor de vrienden) ligt pal in het midden van een nationaal park dat voornamelijk uit prachtige duinen bestaat. Straten zijn hier niet uit je vertrouwde macadam gemaakt, maar (je raadt het al) uit zand, wat een zeer beach-life gevoel geeft, en je de eerste dagen een extra work-out biedt.

Veel mensen zakken af naar Jeri vanuit Fortaleza om een 3-tal dagen te chillen. Wij zagen echter een geweldige opportuniteit om 3 weken te vrijwilligen in een super gezellige, nieuwe hostel. Zo kregen wij een leuke ervaring, zij 2 gemotiveerde vrijwilligers, en bleven we vriendjes met ons budget dat begin Juli toch lichtjes werd overschreden. Bezoek uit België was iets te gezellig… 😉

Een van de paradepaardjes van Jericoacoara is de adembenemende zonsondergang. Iedere avond verzamelt een massa mensen op de duna por do sol of in een van de vele gezellige barretjes langs het strand om het natuurlijke fenomeen te bewonderen. Wanneer de zon zijn laatste straal heeft geworpen beginnen de mensen spontaan te applaudisseren. You rock, Sun! See you tomorrow!

Verder ben je in Jeri aan het ideale adres om lekker te zonnebaden, en afhankelijk van het getij wat te surfen. Maar de populairste activiteit krijgt toch wel een aparte titel.

Naast zand zand zand, ook wind wind wind.

Wie Jericoacoara zegt, zegt wind, wat dit een ideale plek maakt voor wind-& Kitesurfers. De wind begint vanaf ongeveer 11u flink te waaien en tot de zonsondergang wordt deze plek dan ook overspoeld door gepassioneerde sporters die met hun bord en zeil dingen doen die ik moeilijk kan beschrijven. Serieus.

Ik vond het dan ook de ideale moment om te leren kite-surfen, iets wat al enkele jaren op mijn bucketlist stond. Na enkele kite-shops af te schuimen kwamen we bij Blu terecht: een Kiteschool van een zeer vriendelijke Duitser (Marko) die hier 11 jaar geleden strandde en een veel flexibelere aanpak hanteerde dan de standaard 3 uur x 3 dagen die ik elders was tegengekomen. Toevallig was er ook een vriendelijke Belgische instructeur (Cedric) beschikbaar om mij les te geven.

De kitelessen worden meestal op Prea gegeven, een strand op ongeveer 30 minuutjes van Jeri, waar het bijna altijd 30 knopen waait. Ideaal! Zonder te veel in detail te treden: het heeft me 16 uur gekost om uiteindelijk mijn kiting skills te ontwikkelen en zelfstandig in de wind op te kruisen. Wat een heerlijk gevoel!

Lagoa Paraiso

Wie Jericoacoara intikt op Google images komt zonder twijfel een fotootje van de heerlijke hangmatten in het water tegen. Deze vind je niet in Jeri zelf maar aan de Lagoa Paraiso. En ja het is er zo paradijselijk als op de foto’s. Heel de dag lekkere hangen en als je het even te warm hebt: pootje baden. Top!

Je kan vanuit Jeri een truck nemen voor R$15 per persoon en je laten afzetten aan Alchemist of Nueva Esperança. Wij kozen voor de laatste, gezien deze goedkoper en minder druk zou zijn.

Waar te eten

Cantina Tropicana Jeri

Bij Cantina Jeri word je verwend op de beste pasta en risotto van het dorp (en daarbuiten). Wij aten hier de heerlijk Risotto Verde, de risotto met paddestoelen en de pasta met tomaatjes en basilicum. Allemaal vers en overheerlijk!

Mister tree

Niet meteen verwacht dat we hier onze favoriete keuken gingen terugvinden: Thais! Gezien we dit restaurant maar op onze laatste avond ontdekten, konden we er maar 1 keertje van genieten. De pad thai en de papaya salad zijn hier top!

Naturalmente

Wanneer je van de rua principal op het strand aankomt en je even naar rechts stapt kom je meteen bij een gezellig barretje/restaurant terecht die de lekkerste pannenkoeken serveert. Je hebt hier zowel zoute als zoete keuzes, maar ook de salades worden hier zeer origineel geserveerd en zijn om duimen en vingers af te likken!

 

Freddisimo

Freddisimo biedt heerlijke tapas aan op een gezellig dakterras met geweldig vriendelijke service. Enkel de guacamole smaakte hier niet meteen naar guacamole.. Vergeet hier zeker niet de ajuin mayo en eender welk gerechtje met aubergine!

Kundalini Jeri

Gezellig gezond dineren. Wij aten hier heerlijke pompoen gnoccis met pesto en de quinoa burger in een zeer gezellige atmosfeer.

Waar te slapen

Jeridise Hostel

Na hun vele reizen besloten Nico en Varinia, een fantastisch Argentijns koppel, zich in Jericoacoara te vestigen en een hostel te openen. Enkele maanden later was het een feit: Jeridise Hostel was geboren. Ze openden slechts in Juni 2016 hun deuren maar al snel werd dit een zeer aangename, mature hostel met een zeer aangename vibe. Wij hadden voorgesteld om hier 3 weken te vrijwilligen, wat perfect uitkwam en er voor heeft gezorgd dat we alle kamers hebben kunnen testen. Elke kamer is ruim, proper en heeft haar eigen badkamer. De keuken is een van de best uitgeruste keukens die we op onze reis al zijn tegengekomen. De hostel is rustig gelegen, op zo’n 5 minuutjes wandelen van het centrum en heeft prachtig zicht op de duinen.

Central / Tirol

De feestneuzen onder jullie begeven zich misschien liever naar een iets minder rustige hostel. De bekendste zijn Central / Tirol en bevinden zich naast elkaar.

Wrap up

Jericoacoara heeft overduidelijk een plekje bemachtigd in onze top 5 plekken van Zuid-Amerika. De mix tussen sporten en chillen, tussen levendigheid en afzondering, de levensstijl op blote voeten,… Allemaal dingen die je absoluut moet ervaren!

You Might Also Like